Opština Varvarin - iz vazduha

Šest poljoprivrednih gazdinstava iz temnićkog kraja dobilo sredstva kroz Projekat za konkurentnu poljoprivredu Srbije

Šest poljoprivrednih gazdinstava iz temnićkog kraja dobilo sredstva kroz Projekat za konkurentnu poljoprivredu Srbije

Objavljeno: 20. januara 2022.

Rešenja o odobravanju prava na korišćenje bespovratnih sredstava na Prvi javni poziv Uprave za agrarna plaćanja, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a u okviru sprovođenja programa bespovratnih sredstava Projekta za konkurentnu poljoprivredu Srbije, popularno nazvanom 50:40:10, koji finansira Međunarodna banka za obnovu i razvoj, dobilo je šest poljoprivrednih gazdinstava iz opštine Varvarin.

Savetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo Poljoprivredne savetodavne i stručne službe (PSSS) Kruševac, Milan Petrović ističe da su poljoprivrednici konkurisali za nabavku poljoprivredne mehanizacije i opreme, prvenstveno za nabavku traktora, ali i za nabavku protivgradnih mreža.

“Poljoprivrednim proizvođačima su odobrena sredstva u visini od 50% od ukupne investicije, koja finansira Svetska banka, tako da oni sad prelaze u postupak nabavke mehanizacije i opreme, u saradnji sa poslovnim bankama koje im odobravaju kredit od 40%, dok je učešće samih proizvođača 10%. Oni su uglavnom konkurisali za nabavku traktora do 80kW, ali se konkurisalo i za nabavku protivgradnih mreža, tako da se sad kreće sa realizacijom odobrenih projekata”, navodi Petrović.

Maksimalni iznos koji jedno gazdinstvo može da dobije bespovratno je 20.000,00 evra, dok su firme mogle da računaju na 200.000,00 evra. Dodatna pogodnost ovog vida podsticaja je to što poljoprivrednik sav novac dobija unapred, odnosno pre kupovine mehanizacije i opreme i nema nikakvu prepreku za dalje ulaganje.

Prioriteti pri odlučivanju i formiranju rang liste imali su žene vlasnici poljoprivrednih gazdinstava, mladi poljoprivredni proizvođači i poljoprivrednici koji žive i rade u manje razvijenim, odnosno siromašnim opštinama. Pored ovih grupa, prednost su imali i oni proizvođači koji imaju komercijalni potencijal, ali još uvek mali kapacitet da se nadmeću za finansijske mere podrške poput IPARD-a.


Scroll Skip to content