Opština Varvarin - iz vazduha

U 2021. godini više od 500 poljoprivrednika dobilo opštinske subvencije, uručeno i 6 grantova mladim poljoprivrednicima

U 2021. godini više od 500 poljoprivrednika dobilo opštinske subvencije, uručeno i 6 grantova mladim poljoprivrednicima

Objavljeno: 17. decembra 2021.

Opština Varvarin, kroz Program podrške poljoprivrednoj i politici ruralnog razvoja, ove godine izdvojila je i utrošila 21 milion dinara za 5 mera podrške temnićkim poljoprivrednicima. Ono što je novina, to su grantovi za podršku mladim poljoprivrednicima u iznosu od po 165.000,00 dinara, istakao je za naš list zamenik predsednice opštine Dejan Milanović.

Milanović podseća da su poljoprivrednici mogli da konkurišu za subvencionisanje nabavke poljoprivredne mehanizacije i opreme, voćnog sadnog materijala, nabavku priplodnih grla, regresiranje premije osiguranja, a za podršku mladima u ruralnim područjima izdvojeno je milion dinara.

„Šest mladih nosioca poljoprivrednih gazdinstava dobilo je po 165.000,00 dinara, potpisani su ugovori sa njima i želim im ovom prilikom da što uspešnije razviju svoja gazdinstva“, poručio je zamenik predsednice Dejan Milanović.

U 2021. godini više od 500 poljoprivrednih gazdinstava iz temnićkog kraja dobilo je subvencije, a po Milanovićevim rečima najviše sredstava je utrošeno za kupovinu poljoprivredne mehanizacije i opreme.

„Opet je najpopularnija mera nabavka nove mehanizacije i opreme i tu smo imali 300 korisnika kojima je isplaćeno 11.429.000,00 dinara. Za nabavku voćnog sadnog materijala i priplodnih grla ove godine imamo nešto manje korisnika, samo 56 za sadni materijal, 2.943.000,00 dinara i za nabavku priplodnih grla 12 korisnika i oko 800.000,00 dinara za ovu meru. Za regresiranje premije osiguranja ove godine se prijavilo 204 korisnika i za tu meru je utrošeno 3.397.000,00“, navodi Milanović.

Ono što sledi u narednom periodu to je edukacija poljoprivrednih proizvođača, a poseban akcenat biće stavljen na udruživanje i zadrugarstvo zato što, po rečima zamenika predsednice opštine, samo udruženim snagama poljoprivrednici mogu doći do što boljeg kvaliteta i plasmana svojih proizvoda.

Važno je podsetiti i da je budžet za poljoprivredu u opštini Varvarin u proteklih 5 godina uvećan za deset miliona dinara, tako da danas, u odnosu na 2016. godinu kada se za ove namene izdvajalo svega 11 miliona dinara, budžet za subvencionisanje poljoprivredne proizvodnje iznosi 21 milion dinara, sa tendencijom rasta u narednim godinama.

(Ovaj tekst je deo projekta „Varvarin – poljoprivredna oaza“ koji „Pobeda“ realizuje uz podršu opštine Varvarin, a u okviru projekta kojim se ostvaruje javni interes u oblasti javnog informisanja na teritoriji opštine Varvarin.)


Scroll Skip to content