Opština Varvarin - Velika Morava

Засади јагоде на газдинству Николе Јовановића у Орашју пример добре пољопривредне праксе

Засади јагоде на газдинству Николе Јовановића у Орашју пример добре пољопривредне праксе

Објављено: 19. новембра 2021.

Засади јабуке и јагоде на газдинству Николе Јовановића у Орашју, представљају пример добре пољопривредне праксе, постигнуте применом свих неопходних агро-техничких и мера заштите током целокупног производног процеса, реализованог у сарадњи са Пољопривредном саветодавном и стручном службом (ПССС) Крушевац, почев од агро – хемијске анализе земљишта, пре садње јагода, чиме је утврђено стање , као и недостатак  хранљивих материја, неопходних, како пре, а тако и након садње, у земљишту.

По речима Сандре Милетаковић из ПССС Крушевац, произвођач води књигу поља кроз коју приказује књигу третирања и где бележи која средства за заштиту биља користи, а у сарадњи са саветодавцима ПССС Крушевац. Циљ овако контролисане производње је стварање здравствено безбедног и квалитетног производа, а самим тим и конкурентног, не само на домаћем, већ и иностраном тржишту.

Пошто се овај произвођач бави и извозом, он је желео да јагоду понуди тржишту када је тржиште тражи, а када је нема довољно на отвореном пољу и ово је заиста прави пример добре праксе када је производња јагода у питању.

(Овај текст је део пројекта „Варварин – пољопривредна оаза“ који „Победа“ реализује уз подршу општине Варварин, а у оквиру пројекта којим се остварује јавни интерес у области јавног информисања на територији општине Варварин.)


Scroll Skip to content