Телефон: + 381 37 787 171
Емаил: kabinet@varvarin.ls.gov.rs
Opština Varvarin

Манифестације

„Темнићки натпис“

„Темнићки натпис” једна је од најдуготрајнијих манифестација и заштитни знак темнићког краја. Иницијатива је покренута је 1995. године од стране књижевника Топлице Симића, Бративоја Марковића, Борислава Радосављевића, Никодија Спасића и Ђорђа Петковића. Ово је манифестација коју данас организује Општинска библиотека Варварин, позната и као „Културно лето“.

Манифестација “Темнићки натпис” се временом развила у јединствен концепт везан за Варварин који окупља ликовне, књижевне и музичке садржаје. Као такав постоји више од две деценије и током трајања организују се ликовне колоније, књижевне вечери и литерарни конкурси, промоције и различити културно-уметнички програми на летњој сцени у центру вароши.

„Међуокружна смотра фолклорних ансамбала Расинског, Рашког, Моравичког, Поморавског, Шумадијског и Нишавског округа“- Орашје

Прва субота у јуну – Међуокружна смотра сеоских фолклорних ансамбала 6 округа – Расинског, Моравичког, Рашког – од 2019. године Поморавског, Шумадијског, и од 2020. године и Нишавског округа. Организатор манифестације је КУД “Вук Караџић” из Орашја и Месна заједница Орашје, а покровитељ Општина Варварин. КУД “Вук Караџић” основано је 1952. године и тај податак чини га најстаријим друштвом у општини Варварин.

Такмичење се одржава већ 16 година на летњој позорници у Орашју, у дворишту Дома културе. Програм је такмичарског карактера, али почиње ревијалним дефилеом свих учесника. Такмичаре оцењује жири који чине представник Савеза аматера Србије, етнолог и друга стручна лица, која проглашавају победника смотре. Најбоље пласирани одлазе на финалну републичку смотру фолклора у селу Кличевац код Пожаревца.

„Сусрети села општине Варварин“

март – јун – „Сусрети села општине Варварин“ су трајнија манифестација општине Варварин, која има вишедеценијску традицију. Њен формат се кроз време мењао, масовност одзива месних заједница, сценски програми и број учесника на сцени. И даље је ово манифестација која окупља најмасовнији број учесника и једна од светлијих тачака када је културно-уметнички живот Србије у питању.

Најконстантнији учесници манифестације су месне заједнице Село Варварин, Орашје, Бачина, Обреж, Бошњане, Горњи Катун и Доњи Катун, Маскаре и Залоговац, а неких ранијих година део манифестације биле су и месне заједнице Тољевац, Доњи Крчин и Избеница. Више представника општине Варварин, као победници манифестације, освајали су награде и признања на регионалним и републичким смотрама.

„На извору крај киселе воде“ – Орашје

Прва субота у фебруару – “На извору крај киселе воде” је најстарија манифестација темнићког краја која се сваке године одржава у месној заједници Орашје. Традиционално се одржава сваке године око Светог Саве, у организацији месне заједнице Орашје, КУД “Вук Караџић” из Орашја и Општине Варварин.

Манифестација представља такмичење певача аматера, који нису афирмисани и немају музичка издања. Програм је такмичарског карактера, такмичаре оцењује стручни жири који на крају проглашава победника. У ревијалном делу програма учествује увек КУД “Вук Караџић”. Манифестација је више пута награђивана од стране Општине, Округа и Републике као најстарија манифестација овог типа у Србији.

„Поведи коло делијо“ – Бачина

19. септембар – Сабор Преображења Господњег под називом „Поведи коло делијо“ је манифестација која се традиционално организује у Бачини од 2009.године. Организатори манифестације су месна заједница Бачина и КУД “Дејан Милетић” из Бачине, које има традицију пола века постојања (под разним именима), под покровитељством Општине Варварин.

Програм манифестације је ревијалног карактера. У њему учествује културно-уметничко друштво из Бачине као домаћин, и ансамбли из општине и региона који наступају као гости манифестације. Она се традиционално одржава 19.септембра на платоу испред Дома културе у Бачини, када се слави Преображење, што је и сеоска богомоља.

„Моравске вечери“ – Варварин

27. и 28. август – “Моравске вечери” су дводневни етно-фестивал који је такође обележио деценију која је скоро за нама, уз 10 јубиларних издања. Културно-уметничком и музичком делу програма манифестације претходи такмичење спортских риболоваца на Морави, као и журка за младе. Финале програма “Моравских вечери” представљају наступи културно-уметничких друштава и познатих извођача народне музике.

Манифестација се традиционално организује крајем августа, уочи Великогоспојинског вашара у Варварину. Сваке године је окупљала велики број љубитеља фолклора, изворне музике и хармонике. Организатори манифестације су месне заједнице Град Варварин и Село Варварин. О атрактивности исте говори да се нашла као део емисије “Са Тамаром у акцији”, која промовише најинтересантније садржаје локалне заједнице.

„Дани Драгића Јоксимовића“ – Бачина

17. јул – “Дани Драгића Јоксимовића” су научни скуп који се одржава у Бачини, одакле је овај адвокат родом, и где је основао прву библиотеку у Темнићу. Драгић Јоксимовић је данас запамћен као адвокат који је на судском процесу бранио генерала Дражу Михаиловића. Он јесте припадао Демократској странци до Другог светског рата, и та убеђења задржао, али је због овога пао у немилост комунистичке власти.

На скупу учествују еминентни историчари из Србије, а том приликом се представљају различите публикације, пре свега тематски зборник који се односи на Темнић. Ова манифестација се одржава од 2002.године, ближи се свом јубиларном 20-ом окупљању. Организује се у сарадњи месне заједнице Бачина, Општинске библиотеке Варварин и Општине Варварин, а домаћин је основна школа “Свети Сава” у Бачини.

Привредно-туристичке манифестације

„ЕТНО ФЕСТИВАЛ“ – Варварин

22. септембар – “Етно фестивал” у Варварину је један од најзначајнијих културних догађаја садашње деценије. У јесен 2019. године организован је 10. јубиларни Етно фестивал, у организацији Општине Варварин, који је донео и најмасовнији одзив, као и најширу лепезу садржаја. У време трајања фестивала варош добија сајамски карактер, декорисана је бројним штандовима излагача и учесника, испуњена великим бројем извођача и посетилаца смотре.

Категорије су бројне и разноврсне, могу да буду такмичарског и ревијалног карактера. Неке од њих су за најлепши ручни рад, оригинални вез, најукуснију домаћу трпезу, најлепши српски сто, најбољу домаћу зимницу, домаћи специјалитет сарму, најслађе торте и колаче, најбољ апића, нагољу српску ракију, старе занате и друге категорије. На крају манифестације се проглашава свеукупни победник фестивала.

„Тољевачка купусијада“ – Тољевац

септембар – “Тољевачка Купусијада” је манифестација у организацији Удружења грађана “Дисићева традиција Тољевац”, месне заједнице Тољевац и под покровитељством Општине Варварин. Током своја два претходна издања окупила је преко 40 екипа из околних села и градова, али и из Северне Македоније, Бугарске, Италије, Републике Српске.

Главни циљ ове манифестације је очување традиције Темнићког краја, оживљавање српског села, као и промоција природних лепота и туристичких потенцијала Горњег Темнића и овог дела Шумадије. Наравно, исто као и дружење и окупљање, што јој даје посебну ноту. Програм је такмичарског каракера, уз присуство бројних екипа, уз пратећи програм у ревијалном делу, вокалне солисте и ликовну колонију.

„Златна лисица Зеленика“ – Пајковац

фебруар – „Златна лисица Зеленика“ је манифестација у организацији Ловачког удружења “Јухор” из Варварина. Од 2016. године почетком фебруара месеца, прво у ловишту овог удружења у Бачини, а затим од 2019. године у Пајковцу, организује се лов где ловци из Србије, али и из околних земаља, лове дивљег вепра и предаторе.

За учеснике ове манифестације сваке године се обезбеђују пехари и медаље, као и традиционална ловачка забава.

„Џемијада“ – Обреж

јун – Прва џемијада одржана је 2019.године у Обрежу, под именом “Џемијада 2019”. Нажалост 2020. године КОВИД ситуација спречила је да се одмах понови. Организатор обрешке “Џемијаде” је Удружење жена “Јухорске виле”, уз подршку Месне заједнице Обреж, Општине Варварин, и КУД “Коло” из Обрежа. Културно-уметничко друштво је било задужено за ревијални део програма манифестације.

Манифестација је била одржана у дворишту ОШ “Мирко Томић” у Обрежу. За све учеснике “Џемијаде” припремљен је материјал за прављење џема као и сво посуђе, захваљујући великом одазиву спонзора који су подржали манифестацију. Припремљене су и одговарајуће награде, пошто је такмичарског карактера. Џем је продаван по симболичној цени, а сав приход дониран у хуманитарне сврхе.

„Дани бербе грожђа“ – Бачина

октобар – “Дани бербе грожђа” су манифестација која је настала као производ успешне сарадње Удружења жена “Лада” и винарије “Бачина вино”. Ове године је одржана по други пут, упркос актуелној ситуацији, уз присуство многобројних гостију из света привреде и културе нашег краја. Присутни су били и гости из Шведске, као и помоћник амбасадора Шведске у Београду Анет Јоргенсен.

Приређују се различите радионице, ове године у оквиру пројекта ”Корак по корак у сусрет будућности нашег краја”. Циљ манифестације је да упозна посетиоце са лепотом и могућностима за привредни и туристички напредак овог краја. Поред тога и да сазнају која су најбоља вина и технологије за њихову производњу. За културно уметнички део програма задужена су културно-уметничка друштва.

„Дани обредног хлеба“ – Варварин

децембар – “Дани обредног хлеба” су манифестација којом се свечано отвара Новогодишњи вашар. Прво издање је организовано у просторијама Општинске библиотеке Варварин, а већ следеће у холу Хале спортова СЦ “Темнић”, због масовности учесника. Део програма су пекарски производи, славски колачи, сви обредни хлебови, цветни, новогодишњи и божићни аранжмани, као и радови сликара наиваца.

Учесници могу да представљају различите производе, почев од хлеба, славских колача и посластица, као и рукотворина карактеристичних за новогодишњу и славску трпезу. Од другог издања манифестација има и такмичарски део, који прати стручни жири и додељује награде. За организацију манифестације од 2017.године је задужена Општина Варварин, а за културни део програма ученици Средње школе Варварин.

Спортско-рекреативне манифестације

„Велики новогодишњи турнир у малом фудбалу – футсалу“ – Варварин

децембар – „Велики новогодишњи турнир у малом фудбалу – футсалу“, познат и као “Петопарац” организује Спортски центар “Темнић”. Турнир се већ неколико година одржава у сениорској, ветеранској, кадетској и пионирској конкуренцији. Почиње крајем новембра и завршава се у време новогодишњих празника.

Организује се под покровитељством Општине Варварин, у Хали спортова у Варварину. На овој спортској манифестацији учествују бројне екипе из варваринског, крушевачког и параћинског краја. Будући да је такмичарског карактера, на крају турнира се најбољим екипама и појединцима додељују награде.

Меморијални турнир „Драган Томашевић“ – Варварин

јануар – Меморијални турнир “Драган Томашевић” носи име полицајца који је пре две деценије, 08. јануара 1999. године, изгубио живот на Косову и Метохији. Турнир се већ девет година сваког јануара одржава у Хали спортова СЦ “Темнић”, у организацији Полицијске станице Варварин.

Турнир окупља бројне екипе припадника полиције, пре свега из Расинског округа. Поред екипе домаћина из ПС Варварин, на турниру учествују и екипе ПС Александровац, ПС Брус, ПС Трстеник, ПС Ћићевац, Полицијске управе Крушевац, Полицијске испоставе Крушевац и других станица.

„Обрешко спортско лето“ – Обреж

август – Турнир у малом фудбалу под називом “Обрешко спортско лето” организује се током августа на спорстким теренима у месној заједници Обреж. Учествују бројне екипе са територије општине Варварин и околних месних заједница параћинске општине, а такмиче се у категоријама пионира, кадета и сениорској.

Меморијални шаховски турнир „Душан Костић – Коча“ – Варварин

Меморијални шаховски турнир под називом “Душан Костић – Коча” је по први пут одржан у просторијама Хале спортова СЦ “Темнић” 2019.године. Шаховски клуб “Темнић” иначе често узима учешће на разним такмичењима и турнирима, а у организацији Општине Варварин одржава се и Божићни шаховски турнир.

Scroll Skip to content