Opština Varvarin

Акцијом добровољног давања крви и пријемом за вишеструке даваоце обележен Светски дан добрoвољних давалаца крви

Акцијом добровољног давања крви и пријемом за вишеструке даваоце обележен Светски дан добрoвољних давалаца крви

Објављено: 14. јуна 2022.

У просторијама Општинске организације Црвеног крста у Варварину, акцијом добровољног давања крви и пријемом за вишеструке даваоце крви, обележен је 14. јун, Светски дан добровољних давалаца крви. Др Драган Виријевић из нишког Завода за трансфузију крви истиче да залиха ове драгоцене течности тренутно има довољно, али ипак упућује апел даваоцима да се редовно одазивају акцијама како би се тај позитиван тренд и у наредном периоду наставио.

“Данас смо прикупили нешто више од 20 јединица крви, што је можда испод неког просека у односу на претходне акције, али морамо да узмемо у обзир да смо последњу акцију овде у Варварину имали у априлу месецу, то је била ванредна акција, тако да је вероватно и то узрок мало мањег одзива добровољних давалаца крви данас. Што се тиче залиха јединица крви, оне су тренутно стабилне, стабилне се уназад већ неки дужи период тако да не постоји дефицит ни једне крвне групе, али ја бих опет искористио прилику да позовем све људе добре воље да дођу и да понуде крв”, рекао нам је др Драган Виријевић.

Када је у питању пандемија корона вируса, она по речима др Виријевића у последњим недељама јењава, док је сам Завод за трансфузију крви цео период пандемије превазишао без неких већих турбуленција и недостатака крвних залиха.

Поводом обележавања Светског дана давалаца крви уприличен је и пријем за вишеструке даваоце којима су овом приликом у Црвеном крсту уручена признања и захвалнице и то беџеви, захвалнице и плакете за 5, 10, 20 и 35 давања крви. Плакете су уручене Карић Бојану и Рајић Зорану за 35 давања крви, док је Рајић Владица добио плакету за 40 давања своје драгоцене течности.

Извор: Темнић.Инфо


Scroll Skip to content