Opština Varvarin - Velika Morava

Јагодарство у Темнићком крају – сигуран посао

Јагодарство у Темнићком крају – сигуран посао

Објављено: 10. септембра 2021.

У темнићком крају јагодари ових дана завршавају са обнављањем засада јагода, постављене су фолије где су већ посађене углавном нове фриго саднице овог воћа (најбоље време за садњу јул и август месец), тако да јагодари сад само очекују добру откупну цену и наредне године, имајући у виду да је цена последњих година мало и варирала. Углавном, произвођачи који имају квалитетан производ немају много замерки на цену прве класе.

За килограм јагода овог пролећа, од откупљивача који ово воће пласирају углавном на тржиште Руске Федерације пољопривредни произвођачи су могли да зараде између 180 и 220 динара, док се цена јагоде друге класе, која иде на прераду и у домаће хладњаче, кретала између 80 и 120 динара.

Ове године је берба мало и каснила због хладних дана на почетку пролећа и мразева који су нанели оштећења тек цветалим јагодама, што је утицало и на сазревање плодова, али и за то постоји решење у виду „тунела“ покривених агрил фолијама. Ипак, пар кишних дана током бербе у мају и јуну месецу допринели су бољем квалитету јагоде, тако да је највећи проценат плодова на крају завршио на руско тржиште.

Интересантно је и то да темнићки крај има доста проблема са сезонском радном снагом због тога што скоро свако домаћинство на сеоском подручју има своје засаде, па су тако сезонци, чије су дневнице ове године износиле и по 3.500,00 динара, долазили и из јужне Србије и из Војводине.

О развоју воћарства брине и локална самоуправа кроз конкурсе за суфинансирање пољопривредне производње, тако да пољопривредници који набаве фриго саднице јагода могу да добију и до 60 одсто од инвестиције, а ту су и републички конкурси за повраћај средстава за набавку фолије и система за наводњавање.

Сигуран пласман производа, који се огледа у великом броју хладњача, плодно тло и углавном добри временски услови, уз све већу подршку локалне самоуправе и Републике, али и уз велико интересовање младих људи који почињу да се баве овим послом, гарантују и сигурну будућност када је производња јагода у темнићком крају у питању, а што полако доводи до све већег проширења засада овог воћа.

(Овај текст је део пројекта „Варварин – пољопривредна оаза“ који „Победа“ реализује уз подршу општине Варварин, а у оквиру пројекта којим се остварује јавни интерес у области јавног информисања на територији општине Варварин.)


Scroll Skip to content