Телефон: + 381 37 787 171
Емаил: kabinet@varvarin.ls.gov.rs
Opština Varvarin - iz vazduha

Одржана седница Штаба за ванредне ситуације, апел становништву да не спаљује биљне остатке

Одржана седница Штаба за ванредне ситуације, апел становништву да не спаљује биљне остатке

Објављено: 8. јул 2024.

На Дневном реду Прве редовне седнице Штаба за ванредне ситуације општине Варварин, којој је председавала председница општине Варварин и командант штаба др Виолета Лутовац Ђурђевић, нашло се 5 тачака, а након упознавања чланова Штаба за ванредне ситуације општине Варварин, који су именовани Одлуком о образовању општинског Штаба за ванредне ситуације, представљен је полугодишњи извештај о стању система за јавно узбуњивање.

Међу тачкама нашло се и обавештење о предузимању посебних мера заштите стрних усева од пожара током жетве и том приликом је упућен апел грађанима да не спаљују биљне остатке, јер спаљивањем биљних остатака често долази до неконтролисаних пожара на отвореном који наносе велике материјалне штете и могу да доведу до страдања људи.

Према Закону о заштити од пожара предвиђена је новчана казна у износу од 10.000 динара за физичка лица, за правна лица од 300 хиљада од милион динара. Спаљивање стрних усева, смећа и биљних остатака је забрањено Законом о заштити од пожара, а лице које је изазвало пожар је дужно да ватрогасно – спасилачкој јединици надокнади трошкове интервенције, у складу са посебним прописом. Уколико се утврди да је на пољопривредном газдинству вршено спаљивање жетвених остатака, газдинство губи право на подстицајна средства у пољопривреди, у периоду од две године.

Чланови Штаба су упознати и са Командно – тактичком вежбом “Варварин 2024”, која ће бити одржана у Варварину, а у организацији “Caritasa Srbije” и Сектора за ванредне ситуације.


Scroll Skip to content