Телефон: + 381 37 787 171
Емаил: kabinet@varvarin.ls.gov.rs
Opština Varvarin - iz vazduha

Темнић плодно тло за производњу јабуке

Темнић плодно тло за производњу јабуке

Објављено: 8. октобар 2021.

Последњих година у селима Горњег Темнића све више пољопривредника се одлучује за производњу јабучастог воћа, највише због погодног тла, а углавном ничу засади јабуке сорте ајдаред.

Овогодишњи род је задовољавајући, принос је оправдао очекивања, а сам коначни производ је чист и крупан и ове године ће, према очекивањима произвођача, више од 80% рода отићи у прву класу која се највише пласира на руско тржиште, док ће друга класа завршити по пијацама у окружењу, на крушевачкој кванташкој пијаци, али и по маркетима и продавницама.

Улог за подизање засада је велики, потребно је обезбедити садни материјал, стубове, противградну мрежу, систем за наводњавање кап по кап, а за неких 50 ари под јабуком потребно је уложити нешто више од милион динара за набавку садног горе наведеног материјала и опреме, док се сама инвестиција раздужује тек за пар година, када се и појави први род овог воћа.

Велика помоћ су и субвенције које даје Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде за куповину стубова и противградне мреже у износу од 50%, без ПДВ-а, а без које је немогуће очувати воћњаке због повремених временских непогода које знају да нанесу огромну штету воћњацима.

Потребна су велика улагања, али због погодног и родног тла, кроз пар година се уложено и врати, а након тога могуће је доћи и до добре зараде, само треба, као и у сваком послу, уложити доста времена и напора, али и љубави према пољопривреди.

(Овај текст је део пројекта „Варварин – пољопривредна оаза“ који „Победа“ реализује уз подршу општине Варварин, а у оквиру пројекта којим се остварује јавни интерес у области јавног информисања на територији општине Варварин.)


Scroll Skip to content