Телефон: + 381 37 787 171
Емаил: kabinet@varvarin.ls.gov.rs
Opština Varvarin - Velika Morava

У ОШ “Јован Курсула” одржано предавање о значају имунизације вакцином против ХПВ вируса

У ОШ “Јован Курсула” одржано предавање о значају имунизације вакцином против ХПВ вируса

Објављено: 8. април 2024.

У сусрет обележавању 7. априла – Светског дана здравља, који се ове године обележава под слоганом “Моје здравље, моје право”, а у оквиру програма “Репродуктивно здравље младих”, у ОШ “Јован Курсула” у Варварину одржано је предавање на тему “ХПВ Вакцина, предности и мане (да ли их има?)”.

Предавање са презентацијом одржала је гинеколог у Дому здравља “Др Властимир Годић”, др Данијела Милојковић Пантић, након којег је следила радионица са активним учешћем родитеља у виду постављања питања и давања одговора, изношења личних ставова родитеља, док су Поливалентна служба Варварин и волонтер Црвеног крста Варварин поделили едукативни материјал на тему “Репродуктивно здравље младих” и “Превенција обољења изазваних хуманим папилома вирусима”.

“Овим скупом је и започета кампања обележавања овог значајног датума из Календара јавног здравља, заједничком акцијом просвете, здравства и Црвеног крста Варварин, а присуствовали су родитељи ученика шестог, седмог и осмог разреда. Када се ради о ХПВ вакцини, стиче се утисак да родитељи ученика на територији наше општине још увек не поседују довољно информација о сврси вакцинисања, делотворности саме вакцине, саставу, контраиндикацијама, нежељном дејству, што може да утиче на њихову одлуку о вакцинисању деце”, речено нам је у варваринском Црвеном крсту.

Вакцина против ХПВ вируса штити и девојчице и дечаке од девет различитих типова тог вируса, међу којима су два типа која су узрочници готово свих канцера грлића материце, а од кога годишње умре око 300.000 пацијенткиња. Ова вакцина штити девојчице од могућег обољева од карцинома вулве, грлића материце, ректума и адено карцинома. Када су у питању дечаци, вакцина их штити од карцинома ректума и адено карцинома.

Студије су показале да вакцина штити од заразе ХПВ вирусом најмање десет година, иако су очекивања стручњака да превенција траје и знатно дуже. Према истраживањима спроведеним у протеклих 15 година, вакцина је веома делотворна да смањује број случајева грлића материце за скоро 90 одсто. ХПВ вакцина је најефикаснија када је девојчице и дечаци добију пре него што дођу у контакт са вирусом зато што вакцина може само да спречи заразу, а не може да уклони вирус из организма када он једном уђе у њега и зато што је вирус толико распрострањен да је нужно спровести вакцинацију младих пре него што они постану сексуално активни.

“Неопходно је пружити родитељима тачне и опширније информације од стране стручњака из ове области, са циљем остваривања права на здравље њихове деце, док је делимична информисаност препозната од стране запослених у школи, координатора васпитања за здравље у Дому здравља “Др Властимир Годић” и у Црвеном крсту Варварин”, поручују из Црвеног крста Варварин.


Scroll Skip to content