Opština Varvarin

Уручени кључеви станова избегличким породицама

Уручени кључеви станова избегличким породицама

Објављено: 18. априла 2022.

Министар спољних послова и председник Комисије за координацију процеса трајне интеграције избеглица Никола Селаковић и заменик председнице општине Дејан Милановић данас су уручили кључеве од 7 станова избегличким породицама из Босне и Херцеговине и Републике Хрватске, које имају пребивалиште на територији Општине Варварин. Средства за изградњу ових станова обезбеђена су из Фонда Регионалног стамбеног програма, док је земљиште и пратећу инфраструктуру обезбедила Општина Варварин, а вредност радова је 160.335,00 евра.

Догађају су присуствовали и Владимир Цуцић, комесар за избеглице и миграције Републике Србије, Јован Лазаров, шеф кабинета директора Јединице за управљање пројектима у јавном сектору, као и представници донатора, међународних институција и организација.

Обративши се окупљенима, министар Селаковић је избегличким породицама пожелео крај једног дугог и трновитог пута када су пре готово 30 година изгубили свој кров над главом, огњиште и дошли у своју Србију, овде у прелепо Поморавље у диван Варварин, међу честите добре људе, вредне, праве домаћине и да у становима које су добили доживе само лепе тренутке и да предстојећи највећи хришћански празник Васкрс прославе у здрављу и весељу у новој кући.

„Сваке године смо успевали да уручимо све више кључева и стамбених решења и са великим поносом као члан Владе, да и председник Вучић и председница Владе и Влада поклања посебну пажњу питњу решавања проблема избеглих лица. Звучи невероватно да се чекало у неким случајевим и по 30 година да би људи добили свој нови кров над главом, али последњих година, сведоци смо да је тај број мерен, не десетинама и стотинама, већ хиљадама и десетинама хиљада. Зато сам рекао и да се поносим што сам део тог тима председника Вучића, чији је део свакако и комесар Цуцић, али и Јединица за управљање пројектима и уверен сам да ћемо без обзира на глобалне кризе, које неке ствари знају да успоравају, отежавају, ми сачувати ту тенденцију збрињавања наших избеглих лица“, рекао је министар Селаковић.

Он је упутио захвалност и донаторима, ЕУ, УНХЦР-у и изразио уверење да ће Србија наставити овим добрим путем.

„У Варварину вама желим да са овим људима који су од данас стално насељени гајите добре пријатељске односе као што већ јесте, јер један број људи који стоји јесу и овдашњи Варварнци који су са њима склопили пријатељства и та пријатељства су издржала тест времена. Хвала што присуствујете овом свечаном догађају, предаји кључева станова и свима желим на првом месту мира, здравља, среће, љубави и срећне предстојеће празике. Живео Варварин и Живела Србија“, поручио је министар Никола Селаковић.

У име општине Варварин обратио се заменик председнице општине Дејан Милановић подсетивши да је локална самоуправа обезбедила земљиште, као и све неопходне прикључке и пожелео станарима дуг живот у новом дому.

„Упркос свим својим недаћама, напокон, после више година, добили сте свој дом. Захваљујем се свим донаторима који су учествовали у овом пројекту, Комесаријату и нашим људима који су радили на овом пројекту. Општина је обезбедила земљиште, локацију, све неопходне прикључке инфраструктурне, електричну енергију, канализацију, прикључак за гас и сва остала документа која су довела до крајње употребе зграде и надам се да ће наши корисници бити задовољни и проживети живот у миру у свом новом дому“, поручио је Дејан Милановић.

Саво Јовић, који је пре 27 година из Хрватске избегао са родитељима и свој нови дом пронашао у Варварину, обратио се у име породица које су данас добиле кључеве својих станова.

„Желим да вас поздравим у име избегличких породица које данас добијају кључеве станова. Избеглица сам из Хрватске, дошао сам током акције Олуја у Србију, са родитељима, који су у међувремену умрли. Веома ми је тешко и данас тешко живим, у смештају без струје и воде. Не могу да вам опишем радост и узбуђење што ћу коначно имати нормалне услове за живот. У име свих породица и људи, од срца вам још једном захаваљујем и од данас ми започињемо нов живот“, рекао је Саво Јовић.

Комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић захвалио се свим учесницима Регионалног стамбеног програма што истрајно раде на томе да се овај програм доведе до краја и да највећи број најугроженијих избегличких породица дође до свог крова над главом. Корисницима је пожелео дуг и срећан живот у новим домовима.

„Данас је почела Велика, Страсна недеља, недеља великих искушења и патњи, иза које долази Васкрс сваке радости, сваке наде. Ваша недеља је трајала 27 година, а ја се зато надам да ћете после 27 година унети чуваркућу у своје, да је не уносите више у туђе, колико год да су то добри људи. Нека је код вас. Хвала Љубивоју Чапаковићу, нашем најстаријем поверенику са 45 година стажа, од 400 избеглица, 69 породица је добило решено стамбено питање“, рекао је Комесар Владимир Цуцић.

Шеф кабинета директора Јединице за управљање пројектима у јавном сектору Јован Лазаров нагласио је да нема већег здовољства него када се учествује у нечем племенитом, као што је скућити људе који, 30 година како је завршен рат на простору бивше Југославије, долазе до својих домова.

„Десет година се бавим јавни послом и све размишљам док сам стајао овде како да поделим емоцију са вама, а последње две године сам у Јединици за урпављање пројектима и са партнерима на овом пројекту, Владом, донаторима, Комесаријтом за избеглице као водећом институцијом… Осећам се предивно када долазимо до краја нашег задатка, а то је мир и срећа која ће од данас, уверен сам, бити присутна уз ове наше људе. Хвала вам на стрпљењу, извините на свему што сте чекали и у име ЈУП-а желим вам срећно усељење и свакако срећан Васкрс, а Влади и председнику хвала на великој подршци коју дају овом програму, локалној самоуправи свакако, Комесаријату за избеглице и господину Цуцићу на неизмерној енергији коју улаже у цео овај пројекат“, поручио је Лазаров.

Регионални стамбени програм заједнички је вишегодишњи програм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, који има за циљ да обезбеди трајна стамбена решења за најугроженије избегличке породице у региону. Спроводи се уз подршку ОЕБС-а, УНХЦР-а и Банке за развој савета Европе, а финансиран је средствима Европске уније, која је и највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Норвешке, Швајцарске, Италије, Данске, Турске, Луксембурга, Шпаније, Кипра, Чешке, Мађарске, Румуније и Словачке.


Scroll Skip to content